// Kunnostus | Kommentoi

Pohjan soodapuhallus

Veneen pohjassa oli ostettaessa Hempelin pehmeä myrkkymaali, joka perustuu liukenemiseen. Märkänä ollessaan maali töhrii kaikki paikat, joten halusin vaihtaa sen kovaan eliönestomaaliin. Kölin rautainen painolastiosa oli päässyt kukkimaan, ja kun maalin alla olevasta pohjastakaan ei ollut tarkempaa tietoa, ajatuksena oli hiekkapuhaltaa pohja puhtaaksi ja vetää uudet epoksit ja myrkyt pohjaan keväällä 2012.

Veneen nosto syksyllä 2011. Pohjassa vielä vanhat pehmeät myrkyt.

Veneen nosto syksyllä 2011. Pohjassa vielä vanhat pehmeät myrkyt.

Pohjaremontin kanssa meinasi tulla kiire, kun keväällä selvisi ettei puhaltaja ehdikään käymään pohjaa läpi. Kerhossamme oli toinen veneilijä samassa tilanteessa, ja hän oli päätynyt soodapuhaltamaan veneensä pohjan. Naapuriveneen pohjan puhallus oli sovittu seuraavalle viikolle, joten sovin että Soodapuhallus-osasto puhaltaa samalla myös meidän pohjan.

Naapurin pohjassa oli kovat myrkyt ja pohja jäi puhalluksen jälkeen melkoisen epätasaiseksi; käsin hiottavaa riitti paljon. Jännäsin vähän miten mahtaa meidän pohjan käydä.

Koepuhallus. Mitä pehmeän värin alta paljastuu?

Koepuhallus. Mitä pehmeän värin alta paljastuu?

Puhaltaminen aloitettiin kölistä ja mielenkiinnolla odotin mitä myrkyn alta löytyy. Varovaisen puhaltamisen jälkeen pehmeän myrkyn alta paljastui siisti epoksipohjamaali. Mahtavaa! Eikun puhaltamaan.

Pohjaremontti-06-2012-02

Pohjan alle levitetiin pressu, johon puhalluksesta irronnut vanha pohjamaali kerääntyi.

Pehmeä maali irtosi soodalla vaivattomasti ja koko pohjan puhallukseen kului aikaa vain vähän kolmatta tuntia.

Soodapuhalluksen hienous on siinä, että hiekkaan verrattuna sooda on huomattavasti hellävaraisempi puhallettavalle pinnalle. Lopputulos on kiinni puhalluspaineesta ja -etäisyydestä, joten puhallus voidaan tarvittaessa tehdä hyvinkin hellästi.

Hiekka repii usein lasikuitupintaa ja jättää näin ollen epätasaisen pinnan ja paljon kitattavaa. Sooda ei puolestaan irrota pohja-aineista yhtä tehokkaasti kuin hiekka, joten ihan kaikkeen puhallukseen se ei käy. Vaihtoehtona on puhaltaminen lasimurskalla, jonka raekoko on hyvin pieni, eikä se siksi revi pintaa samalla tavalla kuin hiekka.

Poharemontin yhteydessä vesilinjaa nostettiin vanhan kylkiviivan verran.

Poharemontin yhteydessä vesilinjaa nostettiin vanhan kylkiviivan verran.

Puhallusjäte on ongelmajätettä ja otettava siksi talteen, vaikka sooda itse onkin luonnontuote, joka ei luontoon joutuessaan aiheuta ympäristöongelmia.

Pohjaremontti-06-2012-03

Kun pohja oli puhallettu, tuloksena oli siisti epoksipinta. Pinta oli hieman huokoinen ja paikoitellen epoksin alta näkyi valkoinen gelcoat-pinta. Vedin pensselillä muutaman kerroksen uutta epoksia pohjaan ja siihen päälle uudet kovat myrkkymaalit.

Pohjaremontin takia veteenlasku venyi kesäkuulle, mutta parempi myöhään kuin ei silloinkaan. Kesän jälkeen pohja näytti edelleen hyvältä ja näkki loisti poissaolollaan.

Pohja yhden purjehduskesän jälkeen.

Pohja yhden purjehduskesän jälkeen.

Kommentoi

Kommentoi