// Purjehdus | Kommentoi

Kovatuulinen viikonloppu

Nyt kun kesäloman ensimmäinen osa on lusittu, on hyvä hetki vähän niputtaa alkukesän purjehduksia.

Toukokuun loppu kului vielä venettä fiksaten Teijolla, ja siirrettiinkin vene Taalintehtaalle vasta kesäkuun 1. päivänä. Vesille päästiin vasta kesäkuun toisena viikonloppuna. Tiedossa oli kaveriporukan kekkerit Gyltössä, suljetulla armeijan saarella Korppoon länsilaidalla. Saarelle pääsee myös autolla, mutta kun samalla oli mahdollisuus päästä kahdestaan viikonlopuksi merelle, niin päätös lossijonossa istumisen ja purjehtimisen välillä oli hyvin helppo.

Matkalla Taalintehtaalle - Strömman kanava. Tieliikennekeskus avaa sillan etänä Turusta.

Matkalla Taalintehtaalle – Strömman kanava. Tieliikennekeskus avaa sillan etänä Turusta.

Vietiin 13. päivä perjantaina lapset hoitoon isovanhemmille, ja lähdettiin ajelemaan kohti Taalintehdasta vasta kun mummilassa alkoi pöly laskeutumaan. Köydet irtosivat klo 21.30. Matkaa Gyltööseen oli hieman yli 40 mailia ja perillä oli määrä olla lauantaina puolen päivän aikaan. Ajatuksissa oli mennä perjantaina niin pitkälle kuin keli sallii ja jatkaa siitä sitten aamulla.

Perjantaiksi oli luvattu aika kovaa (13-17 m/s) pohjoisenpuoleista tuulta, jonka oli määrä kääntyä koilliseen illan ja yön aikana. Tuuli olikin kympin luokkaa, puuskissa reilusti enemmän. Mutta kun tuulen ja aallokon suunta oli sopiva, päätimme Högsåran pohjoispuolella ettei jäädä Hamnholmeniin yöksi, vaan mennään yötä myöden Stenskäriin asti. Laitettiin isoon yksi reivi ja rullattiin genoaa reilusti sisään. Meno oli alusta asti kuoppaista ja märkää, kun pärskeet pyyhkivät sitloodan yli. Helsingholmenin kohdalla ajettiin hetken aikaa koneella, kun tuuli kääntyi sen verran pahasti vastaan, mutta loppumatka mentiinkin sitten purjeilla sivuvastaiseen. Vauhtia oli tasaisesti 5-6 solmua.

Yöstä tuli yllättävän harmaa, kun pilvet peittivät taivaan. Gulkronan selän väylä ei ole valaistu, joten reimareiden erottaminen hämärässä oli melkoisen hankalaa. Pärskeiden roiskimat silmälasit eivät yhtään helpottaneet näkemistä. Vähän piti tabletin Navionicsista luntata suuntaa, kun ei saarista saanut mitään tunnistettavaa kiintopistettä, jota kohden olisi voinut ajaa. Ihan hyvä – näitä hetkiä vartenhan se onkin hommattu.

Tilaa on - molemmilla rannoilla.

Tilaa on – molemmilla rannoilla.

Perillä Stenskärissä oltiin klo 1.30. Alkukesän kylmät kelit ovat ilmeisesti vaikuttaneet ihmisten halukkuuteen lähteä merelle, niin tyhjää on saaristossa ollut. Nytkin (viikko ennen juhannusta) Stenskärin laiturissa oli neljä (!) venettä ja Birskärin laituri oli tyhjä. Olimmekin yön kylkikiinnityksessä Birskärin puolella.

Kello soi aamulla klo 7, mutta yhteisellä päätöksellä (kyljenkäännöllä) herätystä siirretiin reilulla tunnilla. Matkaa jatkettiin lopulta, huonosti nukutun yön jälkeen klo 9. Tuuli oli edelleen pohjoisesta, joten luvassa oli pääosin sivutuulta koko päiväksi. Ykkösreivi sai pysyä edelleen ja myös etupurje oli reivattu. Meno oli taas reipasta ja Korpoströmin itäpuolella mentiinkin sivumyötäisessä seitsemää solmua pitkä tovi. Perillä Gyltössä oltiin lopulta yhden aikoihin. Tuuli tyyntyi melkein heti, kun saatiin kylki kiinni laituriin ja illasta tulikin lähes tyyni.

Gyltön upseerikerhon rauhallinen laituri. Maihinnousu ilman erillistä lupaa on kielletty rangaistuksen uhalla (kerrotaan keltaisissa kylteissä).

Gyltön upseerikerhon rauhallinen laituri. Maihinnousu ilman erillistä lupaa on kielletty rangaistuksen uhalla (kerrotaan keltaisissa kylteissä).

Lauantai kului erinäisten ulko- ja sisäaktiviteettien, saunomisen ja grillailun merkeissä. Päivä huipentui mielettömiin ysäribileisiin. Väsy tuli väistämättä yhden aikaan. Kömmittiin lämpimään veneeseen kuutamon valossa ja nukuttiin makeasti puoli yhdeksään asti, jolloin kello herätti kotimatkalle.

Aurinkoisessa ja tyynessä kelissä ajeltiin Brännskäriin asti, jossa tuuli heräsi. Loppumatka mentiin purjeilla, kun lännestä puhalteli mukavasti 4-6 m/s. Tuulta ja Tyrskyjä -blogin Ansku oli sattumalta napannut meistä kuvankin (postauksessa kuudes kuva ylhäältä), kun ohitimme Helsingholmenia.

Kotimatkalla Gullkronan selällä. Meri voi olla toisinaan melko erinäköinen.

Kotimatkalla Gullkronan selällä. Meri voi olla toisinaan melko erinäköinen.

Taalintehtaalla oltiin sunnuntaina vähän ennen viittä. Maileja viikonlopulta kertyi 86.

Kommentoi

Kommentoi