// Yleistä veneilystä | 3 kommenttia

Varkaita veneellä

Kesäloman ensimmäinen osa ajoittui juhannuksen ympärille – viikko ennen, viikko jälkeen – joten juhannuksen viettoon päästiin hyvissä ajoin. Kovin kesäsisistä keleistä ei kylläkään päästy nauttimaan.

Tehtiin juhannusviikon alku kotihommia ja pakkailtiin kamoja kasaan. Matkaan päästiin keskiviikkona iltapäivästä. Oltiin varauduttu olemaan merellä vaan vähän toista viikkoa, mutta auto oli silti ammuttu aivan täyteen. Ihan kaikkea ei sentään tuotu reissun päätteeksi kotiin, joten joskos roudattava tavaramäärä vähenisi tästä edes hiukan. Tuskin.

Venettä bunkratessa meinasi tulla epäuskoinen olo, että onko tässä nyt jonkinasteinen dementtia iskenyt – ja vieläpä molemmille. Aluksen alkoholivarastot nimittäin ammottivat tyhjyyttään, vaikka juuri edellispäivänä oli ollut puhetta, että ”veneelle jäi viisi tölkkiä olutta ja kolme siideriä”. Ruokakasseja purettaessa näitä ei sitten löytynyt mistään. Hämmentävää.

Laittaessani luukkuja sitloodan laatikkoon, huomasin lukon vieressä muutaman tuoreen jäljen, joten ei auttanut kuin todeta, että juomat olivat lähteneet parempaan tarpeeseen. Hämmennystä lisäsi vielä se, että tullessa luukku oli lukossa ja sisällä kaikki oli kuin muutamaa päivää aikaisemmin, jolloin olimme veneeltä lähteneet; laatikot ja kaapin ovet olivat kiinni ja patjat paikoillaan. Juomat (ne vähäiset) vaan puuttuivat.

Murtautumisesta ei näemmä jää luukkuun tämän suurempia jälkiä.

Murtautumisesta ei näemmä jää luukkuun tämän suurempia jälkiä.

Samassa laiturissa kelluu myös muutaman muun venekerholaisemme vene, mutta ainakin ulkoapäin katsottuna ne näyttivät koskemattomilta; luukut ja ikkunat olivat ehjiä ja sisällä paikat kunnossa. Myöhemmin selvisi, että ainakin kolmessa veneessä meidän lisäksi oli käyty, ja kaikista oli viety juomat. Masentavaa ja raivostuttavaa!

Asiasta tehtiin asiaankuuluvat ilmoitukset Poliisille, joskin meidän tapauksessa tappiot ovat lähinnä henkiset – toisissa veneissä myös taloudelliset tappiot olivat tuntuvia. Onneksi paikat sentään oli säilytetty ehjinä.

Tapauksen jälkeen ilmeni, että Taalintehtaalla on kevään aikana viety juomia veneistä useammassakin paikassa. Osa laitureista on ollut lukittujen porttien takana, joten väistämättä tulee mieleen, että janoiset ovat kulkeneet veneellä. Tällaisen kokemuksen jälkeen pitää alkaa miettimään lukitussysteemejä uudestaan, eikä jostain riistakamerastakaan varmaan olisi haittaa. Todennäköisesti kyseessä on kuitenkin sama porukka, joten yksikin ”silminnäkijähavainto” voisi päättää rötöstelyn.

Kommentoi

Kommentoi

  1. Miten sataman vartiointi? Yllättävää, että tuollaista pääsee sattumaan. Jokatapauksessa hyvä, etteivät särkeneet paikkoja.
    Joskus vuosia siten täällä Oulussa oli tapaus, jossa talvellla telakkakentällä olleessa veneessä oli yövytty ja asioitu vessassa. Muistaakseni kyseessä oli joku vankikarkuri. Että kaikenlaista.

    • Terve Kaitsu! Meidän satama on vartioimaton, joten oli varmaan vaan ajan kysymys, että jotain tällaista tapahtuu. Tosin, sataman vieressä on omakotitaloja, joiden pihan läpi lähes satamaan ajetaan. Ihan rauhassa ei laitureilla saa siis puuhata, ilman että joku huomaa. Taalintehdas on muutenkin pieni ja rauhallinen paikka, joten myös sataman pitäjä oli tapahtuneesta yllättynyt.

  2. Sen verran juhannusjuomien menetys harmitti, että asensin meidän veneeseen tallentavan valvontakameran. Otokset lähtevät sähköpostiin langattoman yhteyden kautta, joten ainakin kiva kuva jää muistoksi seuraavasta käynnistä.