// Purjehdus | 3 kommenttia

Yksinpurjehduksen ilot

Yksinpurjehdus on mukavaa vastapainoa perheen yhteisille loma- ja viikonloppureissuille. Hiljaisuus ja oma rauha on lapsiperheessä harvinaista herkkua, joten viikonloppu yksin veneellä voidaan laskea luksukseksi.

Viime kesänä heinäkuun viimeisenä viikonloppuna tähän tarjoitui mahdollisuus, kun tiedossa oli poikien viikonloppu Nauvossa. Muu seurue suuntasi pelipaikalle autolla, minä veneellä.

Pääsin lähtemään Taalintehtaalta yhden jälkeen perjantai-iltapäivällä. Tiedossa oli vastatuulta 8-12 m/s ja matkaa reilut 30 mailia. Tykkään lähteä merelle mieluummin vähän liian pienillä kuin vähän liian isoilla räteillä. Pitkäkölisen veneen muutenkin raskas peräsin alkaa painamaan entisestään, jos isopurjeessa on liikaa painetta, joten laitoin lähtiessä isoon varalta kaksi reiviä. Genoan pinta-alaa on helppo lisätä jos keli kevenee ja tarve vaatii.

Tuuli oli matkalla tosiaankin ennusteen mukainen eli vastaan ja puuskat siellä 12 sekuntimetrin tuntumassa. Purin reivin pois vasta vähän ennen Pensaria. Siihen asti mentiin tiukkaa kryssiä paikoitellen vähän terävässäkin aallokossa, joka tappoi tehokkaasti Solveig II:n vauhdin.

Laitoin lähtiessä GoPron kiinni takakaiteeseen ja otin menomatkalta muutamia videopätkiä, joista koostin lyhyen skede-punkilla höystetyn matkakertomuksen.

Sunnuntain kotimatka sujui 5-9 m/s sivuvastaisessa. Otin Paraisten portin jälkeen yhden reivin isoon, ja loppumatkan tulin yhtä matkaa Baltic Offshore Weekistä kotiutuvien veneiden kanssa.

Tästähän sitä onkin sitten hyvä suunnata muutaman viikon päästä venemessuille ja siitä sitten tippa nenänpäässä veneelle puunaamaan ja seuraamaan jäiden lähtöä.

Kommentoi

Kommentoi

 1. Hyvän näköistä menoa! Kiva kun olit jaksanut editoida oikein videopätkän. Ihania keulatyrskyjä ja kippailua. Tuossa oli varmasti jo tuntuvaa allokkoa, koska se näkyi jopa kamerassa (mun mielestä aallokko litistyy lähes poikkeuksetta kuvatessa).

  Meillä on tarkoitus järjestellä pientä bloggaajatapaamista venemessujen päätösviikonlopun lauantaille. Olisi kova jos teidänkin perhe pääsisi siihen mukaan. Laitan asiasta vielä oman postauksensa ennen messuja, niin katsotaan sitten tarkemmat suunnitelmat 🙂

  • Moi! Meno oli kyllä ihan mahtavaa. Tuo on ihan totta, että videolta harvoin näkee todellista merenkäyntiä.

   Jos haluaa käpistellä videoita, niin kannattaa ehdottomasti tutustua GoPron omaan GoPro Studioon, jonka saa ladattua ilmaiseksi GoPron sivuilta. Tuo on helppokäyttöinen ja säätöjä löytyy moneen makuun.

   Kiva ajatus tuo bloggaajatapaaminen! Meillä oli vähän ajatuksissa mennä messuille jo ekana viikonloppuna, mutta katsotaan miten suunnitelmat elää.

 2. Kiitos Riku videoeditointibvinkistä! Koitimme jo asentaa sitä veneen tietokoneelle, mutta siinä on vanha käyttis, koska Uusi Loisto ei toimi kuin vanhassa Windowsissa 😀 Täytyy katsoa tuota vielä omalla tietokoneella.

  En löytänyt sähköpostiosoitettasi, joten laitan tätä kautta vielä bloggaaja tapaamisen asiaa. Jos olet kiinnostunut joko yksin tai perheen kanssa osallistumaan bloggaajien tapaamiseen venemessujen viimeisenä lauantaina 20.2. kello 11.00 alkaen, niin ilmoittaudu minulle tiistaihin 16.2. mennessä. Ohjeet löytyvät tästä postauksestani: http://matkallamerenneidoksi.blogspot.fi/2016/02/bloggaajien-tapaaminen-venemessuilla.html