// Jonmeri 33, Kunnostus, Laskut ja nostot

Pohjaremontti

Hyvää Uutta Vuotta 2020! Reaalielämässä ollaan siirrytty uudelle vuosikymmenelle, mutta blogissa eletään vielä vuotta 2018. Lienee siis aika päivittää blogikin ajan tasalle.

2018 syksy päättyi meidän osalta aikaisin veneen noustessa ylös jo syyskuussa. Jo edellisenä keväänä pohjaa maalatessa panin merkille, että pohjassa oli melkoinen kerros vanhaa elionestomaalia. Myrkkymaali on siitä viheliäistä tavaraa, että vaikka se näennäisen helposti rapiseekin, niin kaiken maalin poistaminen onkin sitten eri homma. Yritin hioa pohjaa epäkeskolla huonolla menestyksellä, joten edessä oli siis vääjäämätön pohjaremontti.

Kansi suojattu ja vene valmiina hiekkapuhallusta varten.

Heti syksyn noston jälkeen La Vidan pohjasta puhallettiin hiekalla myrkyt pois. Pohjalta löytyi siisti epoksipinta, jota ei ollut tarve lähteä poistamaan. Veneen pohjaan on tehty osmoosikäsittely 2000-luvun alussa Karibian reissun jälkeen, eikä pohjasta nytkään löytynyt yhtään rakkuloita. Myös peräsin on avattu ja todettu kuivaksi viime vuosikymmenellä.

Pohja puhtaana ja seuraavaksi maalia pohjaan.

Pohja sai olla paljaana huhtikuun loppuun saakka, jolloin oli kelien puolesta mahdollista päästä maalaamaan. Pohjaan vedettiin kaksi kerrosta epoksia korkeapaineruiskulla, jonka jälkeen pohjamaalin kerrospaksuus oli riittävä.

Ensimmäinen kerros epoksia pohjassa. Välissä kölin kittaus ja sitten toinen kerros epoksia pintaan.

Myös eliönestomaali levitettiin korkeapaineruiskulla, jolloin kalvopaksuutta saadaan kasvatettua vähemmillä maalauskerroilla.

Pohjamaalaus kunnossa, seuraavaksi myrkkymaalaus.

Lopputuloksesta tuli enemmän kuin hyvä, eikä pohjalle tarvitse pesun lisäksi tehdä juuri mitään tulevina vuosina.

Molskahdusta vaille valmis.

Vene laskettiin veteen 11.5., jonka jälkeen alkoi seuraava projekti, veneen vesitankin vaihto. Siitä lisää seuraavassa.